Endoscopia digestiva superioara reprezinta metoda prin care se examineaza esofagul, stomacul si duodenul. Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui endoscop,un tub flexibil, de calibru redus, care se introduce in cavitatea bucala si de aici in esofag, stomac, duoden, fara fara a produce un disconfort respirator major.

Medicul care efectueaza endoscopia digestiva superioara vede toate detaliile anatomice si eventualele leziuni, ele putand fi fotografiate sau inregistrate. Fragmentul de biopsie se poate preleva daca exista leziuni sau pentru depistarea infectiei cu helicobacter pylori. Testul pentru helicobacter pylori este un test rapid.

Timpul total destinat procedurii este de circa 30 de minute.Pentru endoscopia digestiva superioara este bine sa existe o recomandare de la un medic de familie, medic internist, medic chirurg sau medic gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra dar se recomanda sa fie facuta o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.

Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii normale, este necesar ca stomacul sa fie gol (fara continut). Pentru aceasta, este necesar sa nu mancati si sa nu beti cu 7 ore inainte de manevra (cu o seara inainte de manevra). Daca manevra se face dupa ora 14:00 se poate manca pana in ora 07:00 un mic dejun redus cantitativ, fara grasimi si carne.

Trebuie oprite antiacidele, pansamentele gastrice, preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit. Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente.

Daca luati medicatie anticoagulanta, este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra, medicul curant cardiolog in vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual opririi medicatiei. Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat(a) dimineata.

Cadre medicale care oferă acest serviciu:

Programare Online