IRM este o modalitate imagistică indispensabilă pentru diagnosticul și managementul unei game largi de patologii, precum cele oncologice, neurologice, musculoscheletale și ale părților moi etc., deoarece permite caracterizarea în detaliu a leziunilor descrise, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic corect, pe baza căruia medicul curant recomandă un tratament adecvat.

Coroborând datele clinice ale pacientului cu cele paraclinice și de laborator, medicul radiolog stabilește, pe baza suspiciunii diagnostice enunțate de medicul curant, protocolul de examinare specific fiecărei zone anatomice de interes. În funcție de imaginile achiziționate și de leziunile identificate, medicul radiolog poate completa și/sau modifica protocolul inițial, excluzând sau solicitând administrarea de substanță de contrast specifică IRM.

După finalizarea investigației, medicul radiolog analizează fiecare imagine achiziționată și, în funcție de datele medicale ale pacientului, elaborează și formulează raportul medical IRM. Acesta trebuie integrat în context clinico-biologic în vederea recomandării tratamentului de specialitate de către medicul curant.