Kinetoterapia este o disciplina stiintifica medicala care studiaza si aplica mecanisme neuromusculare si articulare care asigura organismului uman miscarile (activitati motrice) normale. In acelasi timp elaboreaza principiile de structurare a unor programe cu caracter terapeutic, recuperator, dar si de preventie. 

Obiectivul kinetoterapiei este dezvoltarea si mentinerea unor indici morfologici si functionali normali. Elementul de baza al kinetoterapiei este exercitiul fizic.

Mijlocul specific de baza al kinetoterapiei clasice este exercitiul fizic. Acesta reprezinta baza de activitatea si a altor discipline: educatia fizica, antrenamentele sportive, sau activitatea competitionala.Exercitiu fizic inseamna a deschide, a elibera, a permite miscarea, iar in kinetoterapie se ghideaza dupa principii si reguli proprii si necesita perfecte adaptari la particularitatile patologiei subiectilor tratati. Exercitiul fizic isi are originea in actul motric general al omului efectuat pentru ca acesta sa poata avea o relatie cu mediul in care exista si activeaza.Exercitiul fizic, repetat constient si sistematic are efecte pe toate planurile personalitatii umane, nu numai in planurile biologic si motric.