Imagistica medicala cuprinde diferite procedee pentru a crea imagini ale corpului uman in scop clinic. Imagistica medicala este extrem de importanta in confirmarea, evaluarea in mod corect si documentarea unei afectiuni, precum si in evaluarea raspunsului la tratament.

Serviciile de imagistica medicala oferite in cadrul Spitalului Balneomedcenter cuprind:

RMN este o modalitate imagistică indispensabilă pentru diagnosticul și managementul unei game largi de patologii, precum cele oncologice, neurologice, musculoscheletale și ale părților moi etc., deoarece permite caracterizarea în detaliu a leziunilor descrise, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic corect, pe baza căruia medicul curant recomandă un tratament adecvat. Coroborând datele clinice ale pacientului cu cele paraclinice și de laborator, medicul radiolog stabilește, pe baza suspiciunii diagnostice enunțate de medicul curant, protocolul de examinare specific fiecărei zone anatomice de interes. În funcție de imaginile achiziționate și de leziunile identificate, medicul radiolog poate completa și/sau modifica protocolul inițial, excluzând sau solicitând administrarea de substanță de contrast specifică IRM.

După finalizarea investigației, medicul radiolog analizează fiecare imagine achiziționată și, în funcție de datele medicale ale pacientului, elaborează și formulează raportul medical IRM. Acesta trebuie integrat în context clinico-biologic în vederea recomandării tratamentului de specialitate de către medicul curant.

In cadrul Spitalului Balneomedcenter atat in contract cu CAS Valcea cat si in regim cu plata, puteti beneficia de servicii de RMN.

Tehnica de radiologie digitala prezinta o serie de avantaje comparativ cu radiologia conventionala clasica, dintre care, cea mai importanta o reprezinta calitatea imaginii radiologice. Imaginea radiologica ce ajunge la nivelul unui computer anexat aparatului radiografic digital, poate sa fie prelucrata, astfel incat valoarea diagnostica este maxima. Imaginea este transmisa imediat in computerul atasat sistemului radiologic digital, fiind vizualizata de medicul radiolog care poate sa recomande sau nu alte incidente suplimentare, in functie de aspectul radiografic, cu eficienta maxima si cu un timp scurt de examinare.

In tehnica de radiologie digitala, imaginea radiologica poate sa fie inregistrata pe un CD / DVD, poate sa fie trimisa prin email, astfel incat pentru pacient este mult mai usor sa transmita investigatiile radiodiagnostice medicului sau curant.

Un alt avantaj major al tehnicii de radiologie digitala este faptul ca toate investigatii radiologice ale unui pacient pot sa fie arhivate, astfel incat intotdeauna exista posibilitatea compararii aspectelor radiografice, avantaj important in special in evaluarea raspunsului postterapeutic.

In cadrul Spitalului Balneomedcenter atat in contract cu CAS Valcea cat si in regim cu plata, puteti beneficia de serviciile aferente radiologiei digitale.

Osteodensitometria DXA este investigatia paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza. Osteodensitometria foloseste raze X de densitati diferite ce strabat osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii osoase; nu este dureroasa si se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (col femural fiind cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, cu abordari terapeutice diferite. Osteodensitometria se recomanda tuturor femeilor dupa instalarea menopauzei, iar frecventa controlui ulterior o stabileste medicul specialist. Si barbatii pot suferi de osteoporoza, in special fumatorii si cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicatia de osteodensitometrie o stabileste medicul curant.

Nu este necesara nici o pregatire speciala inaintea efectuarii unei osteodensitometrii.

Putem astfel preveni o mare suferinta printr-o investigatie simpla si accesibila, care semnalizeaza momentul inceperii tratamentului de consolidare a masei osoase.

Va puteti adresa in acest scop medicului de familie care va va indruma apoi spre medicul specialist geriatru, reumatolog, endocrinolog pentru un tratament specific.

Spitalul Balneomedcenter va ofera serviciul de osteodensitometrie, atat in contract cu CAS cat si in regim cu plata.

Ecografia este o metoda imagistica sigura, fara efecte adverse asupra structurilor examinate, usor accesibila, fara costuri mari, in care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.

Ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera: rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, posibilitatea de repetare, lipsa de nocivitate, nelimitata ca numar de examinari si timp, obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluiasi organ.Cu ajutorul explorarii ecografice pot fi depistate diferite modificari in structura organelor, cum ar fi diferitele formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice.

In cadrul Spitalului Balneomedcenter ecografiile sunt efectuate de specialisti diferiti, in functie de tipul de ecografie necesara si de afectiunea pacientului, astfel :ecografie abdominala generala ,ecografie cardiaca, ecografie endocrinologica (tiroidiana), ecografie de ţesuturi moi, ecografia de sold pediatrica pentru screeningul displaziei de sold, ecografia de cord pediatrica, ecografia transfontanelara pediatrica.

Endoscopia digestiva superioara reprezinta metoda prin care se examineaza esofagul, stomacul si duodenul. Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui endoscop,un tub flexibil, de calibru redus, care se introduce in cavitatea bucala si de aici in esofag, stomac, duoden, fara fara a produce un disconfort respirator major.

Medicul care efectueaza endoscopia digestiva superioara vede toate detaliile anatomice si eventualele leziuni, ele putand fi fotografiate sau inregistrate. Fragmentul de biopsie se poate preleva daca exista leziuni sau pentru depistarea infectiei cu helicobacter pylori. Testul pentru helicobacter pylori este un test rapid.

Timpul total destinat procedurii este de circa 30 de minute.Pentru endoscopia digestiva superioara este bine sa existe o recomandare de la un medic de familie, medic internist, medic chirurg sau medic gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra dar se recomanda sa fie facuta o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.

Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii normale, este necesar ca stomacul sa fie gol (fara continut). Pentru aceasta, este necesar sa nu mancati si sa nu beti cu 7 ore inainte de manevra (cu o seara inainte de manevra). Daca manevra se face dupa ora 14:00 se poate manca pana in ora 07:00 un mic dejun redus cantitativ, fara grasimi si carne.

Trebuie oprite antiacidele, pansamentele gastrice, preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit. Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente.

Daca luati medicatie anticoagulanta, este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra, medicul curant cardiolog in vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual opririi medicatiei. Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat(a) dimineata.

Colonoscopia (endoscopia digestiva inferioara) & rectosigmoidoscopia este examinarea intestinului gros,utilizand un aparat flexibil si subtire care preia imagini din interiorul intestinului si le reda pe un monitor. Cu ajutorul acestui aparat se pot vizualiza anomaliile sau leziunile prezente la nivelul colonului (intestin gros), obtinandu-se informatii in plus fata de utilizarea tehnicii radiologice (irigografie).

De asemenea, se pot preleva biopsii din leziunile evidentiate, pentru examinarea acestora la microscop. Pentru procedura sunt necesare aproximativ 60 de minute, manevra propriu-zisa avand durata de 15 - 20 minute.

Colonoscopia este o manevra prin care se pot pune diagnostice foarte precise in cazul unor afectiuni de mici dimensiuni cum sunt micro-polipii sau se pot pune in evidenta mici modificari de nuanta ale mucoasei intestinului.

Pentru colonoscopie este bine sa existe o recomandare din partea medicului de familie, medicului internist, chirurgului sau medicului gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra, dupa o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.

Trebuie oprite preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit.

Daca luati medicatie anticoagulanta este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra. Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat(a) dimineata.

Este bine sa veniti insotit(a), deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolenta.

 

Pregatirea pentru colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara)

Incepand cu 7 zile inainte de colonoscopie, nu se consuma alimente bogate in fibre vegetale, seminte, cereale (musli), salata, sfecla rosie, varza rosie, tomate, castraveti, struguri sau citrice.

Alimentatie permisa - cu 4 zile inainte de colonoscopie este permis sa consumati numai din urmatoarele alimente :

 • supa strecurata
 • iaurt
 • branza de vaci
 • paine alba (fara seminte)
 • carne slaba, fiarta sau gratar

Alimentele pot fi consumate in cantitati mici. Cu o zi inainte de colonoscopie se interzice alimentarea, incepand cu ora 13:00. Dupa ora 13:00, in caz de sete, puteti bea cate o gura de apa plata. Evitati consumarea unei cantitati mari de apa.

 

Bronhoscopia este o procedura minim invaziva prin care este posibila vizualizarea interiorului cailor aeriene : laringe, corzile vocale, trahee, bronsii principale si bronsii segmentare. Bronhoscopia se efecteaza atat in scop diagnostic cat si in scop terapeutic.

Inainte de a efectua investigatia se recomanda cateva analize de rutina: spirometrie,analize de sange si electrocardiograma.

Bronhoscopia dureaza 5 - 10 minute, in functie de complexitatea cazului, a cooperarii pacientului si a manevrelor efectuate.

Inainte de a efectua procedura, pacientul nu mananca si nu bea cu minim 6 ore inainte. De asemenea, dupa investigatie, pacientul este sfatuit sa nu manance si sa nu bea timp de aproximativ 2 ore.

Dacă pacientul are diabet zaharat insulino-dependent, se va discuta cu medicul momentul optim pentru procedura. Dupa bronhoscopie pacientul poate merge acasă in aceeasi zi. Este supravegheat aproximativ 1 - 2 ore dupa procedura (clinic, saturatie, tensiune arteriala). Daca au fost folosite substante sedative inainte de procedura, este indicat ca pacientul sa nu conduca in aceasi zi.

Dupa bronhoscopie pacientul poate merge acasă in aceeasi zi. Este supravegheat aproximativ 1 - 2 ore dupa procedura (clinic, saturatie, tensiune arteriala). Daca au fost folosite substante sedative inainte de procedura, este indicat ca pacientul sa nu conduca in aceeasi zi.

 

Body Mass - determinarea compozitiei corporale Body Mass masoara, in numai cateva secunde cantitatea de tesut adipos din corp, folosind tehnica BIA:
Metoda de masurare BIA consta in traversarea corpului uman, a unui curent electric foarte slab si nepericulos care se inchide prin electrozi. Acesta permite aparatului sa determine cu precizie stiintifica compozitia corpului dvs.

Tehnica BIA de masurare a stratului adipos este diponibila pentru prima data la costuri reduse, fiind inglobata intr-un dispozitiv compact, portabil si usor de utilizat.

Rezultatele obtinute sunt cat se poate de importante si precise in scopul evaluarii factorilor de risc pentru sistemul cardiovascular (>20% grasime corporala la barbati si 30% la femei).

Rezultatul se afiseaza in %, iar aparatul calculeaza si indicele masei corporale (IMC).

Body Mass masoara si calculeaza:

 • Procentul de tesut adipos;
 • Masa musculara;
 • Nivelul de hidratare al organismului;
 • Numarul de calorii ce trebuie consumate zilnic;
 • BMI.
 • Ideal acasa dar si in clinicile medicale si in salile de fitness.

Ce este parametrul BMI? BMI (Body Mass Index) este un număr calculat folosind greutatea și înălțimea unei persoane. Acesta este un indicator destul de corect al grăsimii din corp pentru majoritatea oamenilor. BMI nu măsoară grăsimea corporală în mod direct, însă cercetările au arătat faptul că el intră în corelație cu astfel de măsurători directe. BMI poate fi considerat ca o alternativă a măsurării directe a grăsimii din corp. În plus, calcularea BMI este o metodă ieftină și la îndemâna oricui de a monitoriza categoriile de greutate care ar putea crea probleme de sănătate. În cazul femeilor, un BMI excelent este cuprins între 21 și 23. Supraponderalitatea este indicată de un BMI mai mare cu 20% decât cea mai mare valoare bună posibilă (peste 27,3), în timp ce obezitatea are valori începând cu 40% mai mari decât un indicele maxim din intervalul ideal (peste 32,3). În cazul bărbaților, un BMI excelent este cuprins între 22 și 24. Supraponderalitatea este indicată de un BMI mai mare cu 16% decât cea mai mare valoare bună posibilă (peste 27,8), în timp ce obezitatea are valori începând cu 30% mai mari decât un indicele maxim din intervalul ideal (peste 31,1). Indicele BMI este recomandat să se calculeze pentru persoanele cu vârsta de peste 20 de ani. În cazul copiilor și adolescenților calculul este mai complex și de aceea se aplică alte metode de a afla aceste valori.

Ce este hidratarea? Corpul uman conține apă în proporție de 45-70%. Datorită faptului că apa este cea mai mare componentă a noastră, menținerea unui nivel optim de hidratare este foarte important pentru sănătate. Se recomandă ca în timpul unei zile, bărbații să consume 3 litri de lichide iar femeile 2,2 litri. Un nivel optim de hidratare este considerat între 60% și 70%. Deoarece metabolismul folosește grăsimea corporală drept combustibil, este necesar să îl facem să funcționeze cât mai rapid cu putință. Pentru procesarea caloriilor, acesta are nevoie de apă. Ca urmare, în cazul deshidratării metabolismul încetinește. Conform unui studiu efectuat la sfârșitul anului 2003, în urma consumului a 2 pahare de apă, acesta își mărește viteza cu 30%. Autocontrolul greutatii corporale optimizeaza controlul dietei si programul de antrenament.

Pentru efectuarea masuratorii nu este necesara o anumita tinuta.

 

Imagistică decontată de CAS, în limita fondurilor disponibile:

     

RMN este o modalitate imagistică indispensabilă pentru diagnosticul și managementul unei game largi de patologii, precum cele oncologice, neurologice, musculoscheletale și ale părților moi etc., deoarece permite caracterizarea în detaliu a leziunilor descrise, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic corect, pe baza căruia medicul curant recomandă un tratament adecvat. Coroborând datele clinice ale pacientului cu cele paraclinice și de laborator, medicul radiolog stabilește, pe baza suspiciunii diagnostice enunțate de medicul curant, protocolul de examinare specific fiecărei zone anatomice de interes. În funcție de imaginile achiziționate și de leziunile identificate, medicul radiolog poate completa și/sau modifica protocolul inițial, excluzând sau solicitând administrarea de substanță de contrast specifică IRM.

După finalizarea investigației, medicul radiolog analizează fiecare imagine achiziționată și, în funcție de datele medicale ale pacientului, elaborează și formulează raportul medical IRM. Acesta trebuie integrat în context clinico-biologic în vederea recomandării tratamentului de specialitate de către medicul curant.

In cadrul Spitalului Balneomedcenter atat in contract cu CAS Valcea cat si in regim cu plata, puteti beneficia de servicii de RMN.

 

Tehnica de radiologie digitala prezinta o serie de avantaje comparativ cu radiologia conventionala clasica, dintre care, cea mai importanta o reprezinta calitatea imaginii radiologice. Imaginea radiologica ce ajunge la nivelul unui computer anexat aparatului radiografic digital, poate sa fie prelucrata, astfel incat valoarea diagnostica este maxima. Imaginea este transmisa imediat in computerul atasat sistemului radiologic digital, fiind vizualizata de medicul radiolog care poate sa recomande sau nu alte incidente suplimentare, in functie de aspectul radiografic, cu eficienta maxima si cu un timp scurt de examinare.

In tehnica de radiologie digitala, imaginea radiologica poate sa fie inregistrata pe un CD / DVD, poate sa fie trimisa prin email, astfel incat pentru pacient este mult mai usor sa transmita investigatiile radiodiagnostice medicului sau curant.

Un alt avantaj major al tehnicii de radiologie digitala este faptul ca toate investigatii radiologice ale unui pacient pot sa fie arhivate, astfel incat intotdeauna exista posibilitatea compararii aspectelor radiografice, avantaj important in special in evaluarea raspunsului postterapeutic.

In cadrul Spitalului Balneomedcenter atat in contract cu CAS Valcea cat si in regim cu plata, puteti beneficia de serviciile aferente radiologiei digitale.

Osteodensitometria DXA este investigatia paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza. Osteodensitometria foloseste raze X de densitati diferite ce strabat osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii osoase; nu este dureroasa si se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (col femural fiind cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, cu abordari terapeutice diferite. Osteodensitometria se recomanda tuturor femeilor dupa instalarea menopauzei, iar frecventa controlui ulterior o stabileste medicul specialist. Si barbatii pot suferi de osteoporoza, in special fumatorii si cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicatia de osteodensitometrie o stabileste medicul curant.

Nu este necesara nici o pregatire speciala inaintea efectuarii unei osteodensitometrii.

Putem astfel preveni o mare suferinta printr-o investigatie simpla si accesibila, care semnalizeaza momentul inceperii tratamentului de consolidare a masei osoase.

Va puteti adresa in acest scop medicului de familie care va va indruma apoi spre medicul specialist geriatru, reumatolog, endocrinolog pentru un tratament specific.

Spitalul Balneomedcenter va ofera serviciul de osteodensitometrie, atat in contract cu CAS cat si in regim cu plata.

Programare Online