Terapia PRP este cunoscuta, de asemenea, sub numele de „plasma bogata in trombocite”

De asemenea, Terapia PRP poarta si numele atribuit de catre un chirurg estetician din Alabama, anume, „ Terapia Vampir”. Datorita beneficiilor pe care le are aceasta procedura in practica medicala si, inclusiv, in cea estetica, interesul manifestat de catre numeroase persoane la nivel global este azi in continua crestere.

 

Procesul propus de Terapia PRP implica injectarea pacientilor cu propria plasma bogata in trombocite, cu scopul realizarii tratamentului pentru care acestia se adreseaza unui specialist in Terapie Vampir.

Terapia PRP implica un procedeu minim invaziv realizabil doar in cativa pasi:

  1. Se recolteaza de la pacient o cantitate de aproximativ 8 ml de sange. Sangele recoltat se depoziteaza intr- un tub vidat (sau eprubeta), special utilizat in aceasta terapie;
  2. Proba de sange recoltata se supune procesului de centrifugare in cadrul caruia plasma si trombocitele sunt separate de celelalte elemente din sange. Centrifugarea este realizata in parametri specifici kit-ului de recoltare. In vederea centrifugarii este utilizat echipament special, deoarece separarea plasmei trebuie realizata intr-un mod optim;
  3. Dupa ce procesul de centrifugare este realizat, pacientului i se reintroduce, prin injectare, plasma bogata in trombocite si citokine, celule ce contin cei 6 factori de crestere si compusi ce stimuleaza regenerarea si vindecarea tesutului afectat.
  1. Unele dintre cele mai frecvente utilizari ale Terapiei PRP se inregistreaza in domeniul stomatologiei.
    Aplicarea implanturilor este un procedeu foarte utilizat azi, insa pentru ca acesta sa e posibil este necesar ca suportul osos al pacientului sa e intr-o stare buna pentru a sustine surubul implantat, ceea ce nu se intampla intotdeauna. Utilizarea PRP permite regenerarea osoasa a zonei de aplicare a implantului dentar.
  2. PRP este, de asemenea, o terapie din ce in ce mai utilizata in tratamentul leziunilor osoase, deoarece permite recuperarea rapida a pacientului, cu rezultate deosebit de pozitive in cazul persoanelor care
    sufera de anumite probleme osoase, cum ar osteoartrita. De asemenea, terapia este utilizata cu succes in cazurile de artrita, tendinita, ligamente rupte, probleme ale articulatiilor sacroiliace, sciatica, dureri cronice in zone sensibile – si lista poate continua (medicul specialist este persoana avizata sa recomande terapia in toate cazurile in care isi poate demonstra eficienta).
  3. Terapia Vampir asigura unul dintre cele mai importante tratamente pentru intinerirea fetei, gatului, decolteului si mainilor, imbunatatind luminozitatea si fermitatea pielii, gratie stimularii puternice a celulei. De astfel, Terapia Vampir este intens utilizata si in urmatoarele scopuri:
    • diminuarea ridurilor profunde;
    • refacerea fermitatii si imbunatatirea aspectului fetei, gatului, decolteului, mainilor;
    • regenerarea pielii;
    • tratatrea cicatricilor post-acnee sau a cicatricilor de alta natura;
    • umplerea ridurilor ne (chiar si a celor din jurul ochilor si gurii).
  4. Nu in ultimul rand, Terapia PRP poate aplicata cu succes si in cazul caderii parului.

Este o terapie usor de aplicat, fara a se deosebi de alte tipuri de infiltratii;

Pe langa faptul ca este simplu de realizat si nu implica durere, acest tratament ajuta la reducerea rapida a in amatiei si la reducerea durerii locale, accelerand astfel procesul de recuperare;
Avand in vedere ca se utilizeaza plasma bogata in trombocite din sangele pacientului, nu exista cazuri de respingere, reducand astfel posibilitatea de a se suferi infectii sau efecte secundare;
Prin utilizarea acestei terapii se reduce timpul de recuperare si se reduce consumul de medicamente si riscul unei posibile interventii chirugicale.

Terapia PRP este contraindicata in urmatoarele situatii:

  • pacienti care sufera de coagulopatie;
  • pacienti diagnosticati cu anumite boli sanguine;
  • pacienti diagnosticati cu anemie severa.

Datorita ,metodei si kit-urilor utilizate in cadrul Spitalului Balneomedcenter  se indica a se efectua 1 sedinta la 6 luni cu toate ca au existat situatii in care pacientii nu au mai avut nevoie de a doua sedinta, problema medicala rezolvandu-se dupa o injectare. Numarul sedintelor difera de la pacient la pacient in functie de gradul de avansare al bolii.

Cadre medicale care oferă acest serviciu: