Poligrafia este metoda de diagnostic in sindromul de apnee de somn (SAS)

 

Sindromul de Apnee in Somn (SAS) este o afectiune care poata sa apara la orice varsta si care afecteaza 4% din populatia masculina, 2% din cea feminina si 0,7% din copii. Este o boala putin diagnosticata.

Simptomele sindromului de apnee în somn

  1. Pacientii prezinta simptome atat in timpul zilei cat si noaptea. Cel mai frecvent simptom diurn este somnolenta excesiva, pacientul adormind usor atunci cand este relaxat: citind, privind la TV, dupa consumul mesei de pranz, cand se afla intr-o sala de asteptare, uneori chiar si in timpul unei conversatii cu o alta persoana.
  2. Alte manifestari diurne pe care trebuie sa le amintim sunt: oboseala cronica, cefalee matinala (durere de cap), ameteli, tulburari ale functiei cognitive - scaderea memoriei, dificultati de concentrare, de atentie, modificari de comportament: iritabilitate, anxietate, depresie
  3. Manifestari nocturne:
  • apnei – sesizate de catre partenerul de viata
  • sforait
  • nicturia- nevoia de a urina in timpul noptii, mai mult de 2 ori/ noapte
  • senzatie de uscaciune a gurii
  • transpiratii
  • cosmaruri, insomnii

Aceste evenimente se pot repeta de sute de ori pe noapte, fragmentand somnul. De asemenea, apare o scadere dramatica a nivelului de oxigen din sange, cu consecinte grave asupra intregului organism.

Pe de alta parte incepand cu data de 04.10.2019 a intrat in vigoare prin aparitia in  Monitorul Oficial al României, PARTEA I, Nr. 807/4.X.2019, ORDINUL 1428/2019  privind modificarea Anexei 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

 Astfel, a devenit obligatoriu controlul pneumologic pentru identificarea riscului de apnee în somn pentru solicitanții de permise pentru grupa II (conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E). In plus , conducatorii auto care prezinta simptom de apnee in somn moderata sau severa de tip obstructiv si care urmeaza un tratament de specialitate, au obligatia de a efectua examinari periodice la intervale care sa nu depasasca 3 ani pentru  posesorii de permise de conducere  din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1, BE respectiv 1 an pentru  posesorii de permise de conducere  din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.

Așadar, daca aveti nevoie de o investigație de specialitate pentru un pacient cu suspiciune de Sindrom de Apnee în Somn, vă stăm la dispoziție.

Cadre medicale care oferă acest serviciu: