“Oameni ce îşi exersează corpurile prin mişcare şi muncă la momentele potrivite, ei nu vor avea nevoie nici de medici, nici de remedii.” - Avicena
In Grecia Antica si in alte parti ale lumii se practicau exercitii fizice, exercitii corporale ce au devenit ulterior gimnastica.. Termenul kinetoterapie provine din limba greaca din cuvintele „kinetos” ce reprezinta „mobil”si „therapeia” desemnand „tratament”. Printr-o simpla deducere am putea define kinetoterapia ca „terapie prin miscare”.
Istoria omenirii de la Hipocrate si Avicena a evoluat de-a lungul veacurilor fiind marcata de o serie de descoperiri si inventii in domeniul medicinei si implicit a kinetoterapiei.
Intr-o era moderna in care sunt studiate fortele universului si natura materiei intunecate sau nanotehnologia care vine sa imbunatateasca domeniul medical, cand inteligenta artificala tinde s-o egaleze pe cea umana, s-a impus nevoia dezvoltarii unor sisteme performante care sa ajute specialistul sa faca o evaluare obiectiva si continua a pacientului in vederea atingerii scopului stabilit in planul de terapie. Aceasta a venit si ca o necessitate a scurtarii timpului petrecut cu recuperarea medicala astfel incat pacientul suferind sa poata fi reintegrat cat mai curand in societate.
Este important de precizat ca in nici un domeniu sistemele robotizate nu inlocuiesc omul dar in kinetoterapie aceste sisteme aduc pacientului multiple beneficii cum ar fi intelegerea corecta si constientizarea miscarii, obtinerea de bio-feedback si perceperea evolutiei spre vindecare si nu in ultimul rand injumatatirea perioadei de recuperare.
Acestea au fost motivele pentru care in anul 2016 am decis ca este important ca pacientii nostri sa se bucure de toate aceste beneficii ale evolutilei tehnologice achizitionand primele echipamente de reabilitare computerizata din Oltenia.
Schematic tratamentul efectuat cu aceste sisteme ar putea arata dupa cum urmeaza:
Echipamentele dispun de programe de training clasic si virtual care ajuta pacientul sa se relaxeze pe perioada desfasurarii tratamentului dar care, in acelasi timp duc la indeplinirea obiectivului stabilit in schemele de tratament.
Sesiunile de tratament pot fi particularizate in functie de indicii morfofunctionali ai fiecarui pacient, in functie de testele initiale si in functie de evolutia din perioada tratamentului.
La sfarsitul programului de tratament se efectueaza testarea finala din care, prin comparatie cu cea initiala, se pot trage concluzii cu privire la rezultatele tratamentului aplicat. Evaluarile, atat cea initala cat si cea finala, cu comentariile specialistului, sunt inmanate pacientului la plecarea din clinica, ba mai mult, sesiunile de training si antrenament pot fi incarcate pe suport electronic si inmanate pacientilor odata cu rapoartele scrise.
Informatiile continute in evaluari sunt extrem de importante pentru ca ofera medicului si kinetoterapeutului date clare, obiective, despre starea pacientului astfel incat planul de tratament este individualizat ceea ce nu se intampla in cazul kinetoterapiei clasice unde informatiile pot fi subiective.
Avem in dotare primele echipamente de neuroreabilitare computerizata din Romania:
- Sistem de evaluare a tensiunii musculare
- Sistem de tonifiere al musculaturii membrelor inferioare
- Sistem de testare goniometrica a articulatiilor, antrenament aerob si anaerob cu sau fara greutati, controlul echilibrului
- Sistem de evaluare al echilibrului si controlul posturii
- Sistem de evaluare si recuperare care testeaza amplitudinea articulatiilor precum si lungimea si incarcatura pasilor, imbunatatind calitatea miscarii